Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Αλεύρι dinkel ή splet

Επειδή δεν ήξερα πολλά πράγματα για το αλεύρι dinkel ή spelt και επειδή πρίν λίγες ημέρες σας παρουσίασα την καινούργια συνεργασία μας με τον οίκο ζυμαρικών Αγροζύμη, που περιέχει στην γκάμα του ζυμαρικά με αλεύρι dinkel, έψαξα και βρήκα πληροφορίες τις οποίες και σας παρουσιάζω .....ελπίζω να μην σας κουράσω ,γιατί τις σύμπτυξα στις πλέον απαραίτητες .

Το αλεύρι ντίνκελ ή σπέλτ όπως λέγεται, είναι αλεύρι που προέρχεται από ένα αρχαίο δημητριακό, ξαδελφάκι του σταριού. Το σιτάρι ντίνκελ που αναφέρετε και στη Βίβλο, εμφανίστηκε στην εύφορη περσική κοιλάδα και κατά τη διάρκεια των αιώνων η καλλιέργεια του απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Παρέμεινε ένα πολύ δημοφιλές είδος σιταριού για εκατοντάδες χρόνια. Στη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα η παραγωγή του μειώθηκε σημαντικά, καθώς η παραγωγή ήταν πολύ πιο κοπιώδης από εκείνη του γνωστού σε όλους σιταριού. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεχίστηκε η παραγωγή του σε κάποιες περιοχές της νότιας Γερμανίας και Ελβετίας και έτσι διασώθηκε.
Πιο εύπεπτο από το αλεύρι σταριού, καθώς η γλουτένη που περιέχει αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών (οι θρεπτικές ουσίες απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό). Η περιεκτικότητα του σε συνολική πρωτεΐνη, είναι από 10% έως 25% μεγαλύτερη από τις κοινές ποικιλίες σιταριού. Συνίσταται η κατανάλωση του σε όσους έχουν κάποια δυσανεξία στη γλουτένη.

Το ντίνκελ περιέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όχι μόνο στο φλοιό αλλά και στο σπόρο. Είναι μια θαυμάσια πηγών ινών, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2 και ωφέλιμων λιπαρών οξέων.

Το Spelt περιέχει υδατάνθρακες που αποκαλούνται mucopolysaccharide. Οι υδατάνθρακες αυτοί αποτελούν ένα σημαντικό αντιπηκτικό παράγοντα στο αίμα, υποκινούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και συμβάλουν στο να αυξηθεί η αντίστασή του στις μολύνσεις.

Οι διαφορές του με το σιτάρι δεν περιορίζονται μόνο σε διατροφικό επίπεδο, αλλά και σε περιβαλλοντικό. Η σκληρή του εξωτερική φλούδα το προστατεύει περισσότερο από ασθένειες και έντομα σε σχέση με το γνωστό σιτάρι. Για το λόγο αυτό επιλέγεται από καλλιεργητές που εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Επίσης δεν απαιτεί πολλά από το χώμα και έτσι μπορεί να καλλιεργηθεί και σε πιο φτωχά χώματα.
Η χρήση του σε διάφορες συνταγές είτε ολόκληρο, είτε σαν αλεύρι προσφέρει μια ποικιλία στη διατροφή μας, μαζί με τα πολλά διατροφικά του οφέλη. Έχει μια πιο γλυκιά και γήινη γεύση από το σιτάρι. Δίνει μοναδική γεύση όταν το χρησιμοποιούμε στο ψωμί και το βοηθά να μην θρυμματίζεται όταν το κόβουμε. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντικαθιστώντας το αλεύρι από απλό σιτάρι, τόσο το άσπρο όσο και το ολικής αλέσεως, σε συνταγές για κέϊκ και μπισκότα. Επειδή είναι πιο υδατοδιαλυτό, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν το χρησιμοποιείτε σε ζύμες και θέλετε να αντικαταστήσετε το απλό αλεύρι, ότι μπορεί να χρειαστείτε να αυξήσετε τα υγρά της συνταγή σας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους έχουν κάποια δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για να μην στερηθούν τα αγαπημένα τους αρτοσκευάσματα.
Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σαν δημητριακό σε σούπες, σαλάτες ή σαν συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα, χρειάζεται να το μουσκέψουμε από το προηγούμενο βράδυ, όπως κάνουμε με τα όσπρια. Μπορείτε να βράσετε μια ποσότητα και να την έχετε φυλαγμένη στο ψυγείο σας για να τη χρησιμοποιήσετε μέσα στην εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...