Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Κάψουλα φυσικής Μαστίχας


Η κάψουλα μαστίχας συμβάλλει στην εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (αιτιολογικός παράγοντας στη δημιουργία ελκών), στην ανακούφιση από οπισθοστερνική καυσαλγία και γενικά στην υγιεινή του πεπτικού συστήματος. Το προϊόν διανέμεται από τηνMEDITERRA A.E στα φαρμακεία και στα καταστήματα mastihashop.
“To δουλεύαμε πολλά χρόνια η μαστίχα να μπει σε σκεύασμα,  σαν συμπλήρωμα διατροφής, καθώς είναι το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν. Εκφράζει το θεραπευτικό πρόσωπο της μαστίχας μετά από 15 χρόνια μελετών», δηλώνει στο xrima ο κ.Γιάννης Μανδάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Medittera.
Aπώτερος στόχος της διοίκησης της εταιρείας και ειδικότερα για το 2013, είναι στις αγορές που ήδη γνωρίζουν τη μαστίχα, δηλαδή η Τουρκία και οι Αραβικές χώρες, να ενισχυθεί η παρουσία ακόμα και με καταστήματα της ελληνικής εταιρείας στις χώρες αυτές.
«Το 2012 ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με όρους ανάπτυξης, για τη μαστίχα Χίου και εκτιμούμε ότι το 2013 θα είναι μια αντίστοιχα καλή χρονιά με εξωστρεφή χαρακτήρα», δηλώνει με ικανοποίηση ο κ.Μανδάλας στο xrima.
Σε ότι αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν στα θαμνόφυτα της μαστίχας το περασμένο καλοκαίρι από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο κ. Μανδάλας είπε στο xrima ότι: «επιβεβαιώνονται οι γεωπόνοι που μας έλεγαν να περιμένουμε τις βροχές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση  να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ότι οι ζημιά θα είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Λεπτομέρειες που αξίζει να γνωρίζουμε:
Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο
Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος, (επιστημονικά Pistacia lentiscus) είναι αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της τερεβίνθου (Terebinthus lentisca Chia). Mπορεί να φτάσει και το ύψος των τριών μέτρων. Έχει απλωμένα κλαδιά και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Η επιφάνεια του κορμού του έχει ακανόνιστες πλάκες, σαν ρυτίδες, όπως το πεύκο. Ευδοκιμεί σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ. Στο νησί της Χίου καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus var. Chia), από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει και την τοπική οικονομία.

Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή γίνεται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο
Κατά την παράδοση της Χίου, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250. Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται πάντως η καλλιέργεια του φυτού στο νησί. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού.
Η μαστίχα βρίσκει πολλές χρήσεις. Η πιο ευρεία από αυτές είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας. Το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Επίσης στην ιατρικήορθοδοντικήαρωματοποιΐα, κλπ. Στην Κύπρο, οι σπόροι (κόκκοι) του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικαλουκάνικα.
Η μαστίχα παρασκευάζεται στην περιοχή της νότιας Χίου και ιδιαίτερα στα παρακάτω χωριά: Λιθίο, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμιον, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...