Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Μαστιχοφόρος σκίνος - Μαστιχόδεντρο

Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου ( Κ.Καρτάλη 101 τηλ: 2421022557) θα θυμηθούμε περιληπτικά τι είναι ο Μαστιχοφόρος Σκίνος της Χίου , ο ευλογημένος θάμνος που δίνει την φυσική μαστίχα .
Το μαστιχόδεντρο ή σκίνος - επιστημονικά Pistacia Lentiscous var. Chia ( οικογένεια Anacardaceae), είναι θάμνος αειθαλής ύψους περίπου 2-3 μέτρων που αναπτύσσεται αργά και παίρνει την πλήρη ανάπτυξη του μετά από 40 - 50 χρόνια , φτάνοντας μέχρι και τα 5 μέτρα στα ηλικιωμένα φυτά.
 Ζεί πάνω από 100 χρόνια και η παραγωγή της μαστίχας δεν είναι δυνατή παρά μόνο μετά τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσής του. Η απόδοσή του φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο . Από τα 70 χρόνια και μετά η απόδοσή του πέφτει σημαντικά.
Η Χίος έχει ταυτιστεί με την μαστίχα. Το αξιοπρόσεκτο είναι , ότι ενώ οι σκίνοι υπάρχουν σε όλο το νησί, η παραγωγή της μαστίχας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Χίου, στα Μαστιχοχώρια , όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και ξηρό.

Η μοναδικότητα αυτή , πιθανό να οφείλεται , εκτός από την μακρόχρονη παράδοση και σε κάποια εδαφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τα οποία ευνοούν την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου μόνο στην Χίο και μόνο στο συγκεκριμένο τμήμα της . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...