Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Καταστροφή

Είναι η πρώτη φορά που από το mastihastories παρουσιάζουμε ένα τόσο μα τόσο λυπηρό θέμα και αυτό δεν είναι άλλο από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε και δυστυχώς συνεχίζεται έως σήμερα ( 24-8-2012) , επτά ημέρες μετά, στο νησί της Χίου.
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις  καταστροφικές  για το ζωικό και κυρίως για το φυτικό κεφάλαιο του νησιού, πυρκαγιές .
 Δυστυχώς η μοίρα με έφερε να είμαι στο νησί την μέρα που ξέσπασε η φωτιά και μέσα από την προσπάθεια των πυροσβεστών, των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, αλλά κυρίως των εθελοντών απλών ανθρώπων του νησιού που προσπάθησα με την παρουσία μου και την βοήθεια μου σε μια ιδιωτική υδροφόρα , μπορώ να σας μεταφέρω την κατάσταση που επικράτησε με αντικειμενικότητα.
Η φωτιά ξεκίνησε το ξημέρωμα του Σαββάτου στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Το πρωινό εκείνο, με βρήκε να  μαζεύουμε  μαστίχα στο νότιο τμήμα και σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την εστία της πρώτης ανάφλεξης.
Σε λιγότερο από 24 ώρες, με ανέμους βόρειους , η φωτιά έφτασε στον κάμπο του Πυργίου ( Το χωριό Πυργί είναι το μεγαλύτερο μαστιχοχώρι ) και η καταστροφή στην καλλιέργεια της μαστίχας ήταν αναπόφευκτη .

Μάχη πραγματική με τις φλόγες δόθηκε από όλους ημέρα και νύχτα , αλλά το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτικό, λόγω του κακού έως ανύπαρκτου συντονισμού από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του νησιού και εκφράζω την προσωπική μου άποψη, αλλά και την άποψη όλων όσων προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και να γλυτώσουμε έστω και ένα δεντράκι.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως ένα καμένο μαστιχόδεντρο, χρειάζεται τουλάχιστον 8 χρόνια για να ξαναδώσει την σημερινή παραγωγή της πολύτιμης ρητίνης .

    
 Ας ευχηθούμε λοιπόν όλοι να μην ξαναζήσουμε αυτήν την καταστροφή , ας σηκώσουμε τα μανίκια και να ξαναζωντανέψουμε   την καλλιέργεια της μαστίχας με αισιοδοξία και πίστη  πως πάντα ο Θεός βοηθάει αυτούς που δοκιμάζονται .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...