Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Συμβουλές αγοράς ελαιολάδου

Σήμερα από το κατάστημα mastihashop του Βόλου, θα μάθουμε λίγα μικρά, αλλά σημαντικά μυστικά που αφορούν την καθημερινότητα και την υγεία μας .
Πρώτος σταθμός το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο είναι μια τροφή καθημερινή στο Ελληνικό τραπέζι, μόνο όμως που πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Τι πρέπει να προσέξουμε .....
     1. Προτιμάτε τυποποιημένο επώνυμο ελαιόλαδο, αφού με την τυποποίηση εξασφαλίζεται σταθερή ποιότητα και τήρηση των διαδικασιών ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Αγορανομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     2. Να το αγοράζετε σε φιάλες ή δοχεία μέχρι 5 λίτρα, στα οποία να αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή.
     3. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι απολύτως καθαρό. Αν υπάρχουν αιωρήματα και μούργα, ταγγίζει και πικρίζει. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες ,λόγω του κρύου , ίσως δημιουργηθούν ίζημα και λευκά αιωρήματα στο κάτω μέρος του δοχείου.Αυτό είναι φυσιολογικό και όχι ένδειξη αλλοίωσης.
     4. Το χρώμα του ελαιολάδου να κυμαίνεται μεταξύ του ανοιχτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου. Αποφεύγετε τα ξασπρισμένα ελαιόλαδα, γιατί στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι παλαιά ή και ταγγισμένα . Εξαιρούνται τα ελαιόλαδα Λέσβου που από την φύση τους είναι κίτρινα.
     5. Να προσέχεται τους βαθμούς οξύτητας, που πρέπει να είναι πολύ χαμηλοί. Από 0% έως το πολύ 1%.
     6. Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης.
     7. Να ελέγχετε την ταινία ή ασφάλεια γνησιότητας που εξασφαλίζει ότι το πώμα της φιάλης ή του δοχείου είναι σφραγισμένο και τέλος
     8. Σταθείτε με επιφύλαξη μπροστά σε ένα πολύ φθηνό ελαιόλαδο. Κάτι κρύβει .

Αυτά προς το παρόν , αν και το αφιέρωμα στο ελαιόλαδο μόλις ξεκίνησε .
Τα στοιχεία πάρθηκαν από το περιοδικό real taste & style  και τους ευχαριστούμε πολύ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...