Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΜΑΣΤΙΧΑ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Οι σύγχρονες μελέτες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας, ουσιαστικά  επιβεβαιώνουν τις απόψεις του Γαληνού, του Διοσκουρίδη και των άλλων αρχαίων γιατρών. Αποδείκτηκε και πειραματικά ότι ή μαστίχα δρά αποτελεσματικά στις γαστρεντερικές παθήσεις, βοηθάει στην επούλωση τραυμάτων και συντελεί στην υγεία των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.
Εξολοθρεύει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ευθύνεται για την εμφάνιση του έλκους του δωδεκαδακτύλου και του πεπτικού έλκους.
Παρουσιάζει εξαιρετικές επουλωτικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται σε μέσα επικάλυψης τραυμάτων ή μετεγχειριτικών τομών, ενώ συμβάλει στην ανάπλαση της επιδερμίδας χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες , όπως ερεθισμό, κνησμό, δερματίτιδα, αποχρωματισμό του δέρματος κ.λ.π
Το μαστιχέλαιο ασκεί αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή επίδραση. Μελέτες σε διεθνή πανεπιστήμια και ιατρικές κλινικές, έχουν αποδείξει ότι εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως ο σταφυλόκοκος (staphylococcus ayreeus, staphylococcus epidermidis
, lactobacillus plantarum, salmonella enteritis, Escherichia coli, streptococcus mutans, bacillus subtillis κ.λ.π
Η παρουσία φαινολικών μορίων, τριτερπενικών ενώσεων και φυτοστερολών στη σύνθεση της μαστίχας δρα κατά της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας, που ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της αθηροσκλήρωσης. Σε μελέτη του 2003 εξετάστηκαν μαστίχα και άλλα φυσικά προϊόντα (ρετσίνι τερεβινθιάς, ακακίας, τραγακάνθου, στύρακα). Η δράση της μαστίχας έφτασε σε ποσοστό 99% , δηλαδή καθολική αναστολή της οξείδωσης της λιποπρωτεϊνης , ενώ των άλλων κυμάνθηκαν σε ποσοστά 27 με 78,8 %.

Όταν η μαστίχα χρησιμοποιείται μεθοδικά ως φυσική τσίχλα, μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της οδοντικής πλάκας και αναστολή της αναπτυξης στη στοματική κοιλότητα βακτηρίων που ευθύνονται για την τερηδόνα και τις περιοδοντικές παθήσεις. Λόγω της ιδιάζουσας γεύσης και της σχετικής σκληρότητας της, προκαλεί έκκριση μεγάλης ποσότητας σιέλου, με αποτέλεσμα αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας στο στόμα, ενώ συντελεί στην αντιμετόπιση της ξηροστομίας.

Στη μαστίχα επίσης αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες. Ο Ιταλός περιηγητής Francesco Placenca, γράφει: << Η μαστίχα είναι ερεθιστικό, το οποίο έχει μια μυστηριώδη αρετή και δύναμη να παρέχει ισχυρή τροφή στους ερεθισμούς της Αφροδίτης και να αφυπνίζει κατά θαυμαστό τρόπο και τις πιό ωυσταλέες και ναρκωμένες αφροδίσιες ορέξεις>>.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Έλληνας σεξολόγος κος Θάνος Ασκητής.

Βιβλιογραφία : (Το βιβλίο της μαστίχας. Κ.Ζαχαρόπουλος-Η.Μπαρμπίκας σελ.154). 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

It is actually also incredibly important to eat a wide variety of fruits and vegetables, each of which are an excellent source of vitamins and minerals essential for maintaining a healthy entire body

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...