Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ V

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι αφιερωμένος στο καθάρισμα της μαστιχούλας μας. Οι γυναίκες κυρίως χρησιμοποιόντας ένα μεγάλο ταψί και ένα σπασμένο μαχαίρι (για να έχει γωνίες) καθισμένες στα μικρά τους καρεκλάκια, στην γειτονιά ή στο σπίτι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, καθαρίζουν σπιρί σπιρί την μαστίχα. Κάθε κρύσταλος απαλάσσετε από το χώμα ή το μυρμίγκι ή την πετρούλα με το χέρι.
Έχει φυσικά προυγηθεί το πλύσιμο της μαστίχας με νερό και το στεγνωμά της.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλές ώρες εργασίας , σκυμένες πάνω από το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης. Τίποτα δεν γίνετε με μηχανικά εργαλεία, όλα είναι περασμένα από τα έμπειρα χέρια των μαστιχοπαραγωγών.
Κάθε καθαρός κρύσταλος μπαίνει στο καθαρό σακί και το απομάστιχο (με πολύ μικρότερη αξία) σε ένα άλλο. Η καθαρισμένη μαστίχα παραδίδετε στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και αφού ελεγχθεί, καθαριστεί περαιτέρω από τις πεπιραμένες εργάτριες της, συσκευάζετε και αρχίζει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
Το απομάστιχο, οι Χιώτες το χρησιμοποιούν για λιβάνι στις εκκλησιές ή το χρησιμοποιούν οι ποτοποιιές για να αρωματίζουν το ούζο ή το τσιπουρό σε ορισμένες περιπτώσεις.
Έτσι για πρώτη ίσως φορά, γίνετε γνωστή η διαδικασία καλιέργειας της μαστίχας και πλέον μαθαμε πόσος κόπος και πόσος χρόνος χρειάζετε για να έχουμε στα χέρια μας αυτόν τον ευλογιμένο κρύσταλο.
Είμαι στην διάθεση σας για να σας λύσω οποιανδήποτε απορία δημιουργήθηκε και θα χαρώ πάρα πολύ να τα λέμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή στο τηλέφωνο . Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε και είμαι σίγουρος πως όλοι κατάλαβαν πως το Θείο δώρο που έχουμε θα πρέπει να το σεβαστούμε και να το γνωρίσουμε. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...