Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

 


Μαστίχα Χίου, η Θεραπευτική

Αν υπήρχε σήμα κατατεθέν για τη Χίο, αυτό σίγουρα θα ήταν το μαστιχόδενδρο, το μοναδικό αυτό δώρο της φύσης, που συχνά στο παρελθόν αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ των ισχυρών της κάθε εποχής.

Το μαστιχόδενδρο είναι δένδρο αειθαλές, ανήκει στην οικογένεια Pistacia lentiscus L. και φύεται κατά κύριο λόγο στις ακτές της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Από τη συγκεκριμένη οικογένεια μόνο η ποικιλία Pistacia lentiscus L. var. Chia, που καλλιεργείται συστηματικά στο νότιο τμήμα της νήσου Χίου, παράγει την πιό εκλεκτή και μοναδική για τις θεραπευτικές δράσεις φυσική Μαστίχα. Ο μοναδικός συνδυασμός της ποικιλίας του δένδρου, του εδάφους, του μικροκλίματος, της τοπολογίας και του ανάγλυφου της περιοχής, αποτελούν το "μυστικό" για την μοναδική αποκλειστικότητα, που διαθέτει αυτή η μικρή γωνιά του πλανήτη.

Η μαστίχα της Χίου είναι ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδενδρου. Φυσική, αρωματική ρητίνη, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, μέσω απιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία.
Η φρέσκια ρητίνη παραμένει κάτω από τον θάμνο για μερικές μέρες έως ότου σταθεροποιηθεί υπό την επίδραση των καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στη περιοχή την καλοκαιρινή περίοδο-έντονη ξηρασία και ηλιοφάνεια. Το στερεοποιημένο προιόν συλλέγεται και καθαρίζεται από τους μαριχοπαραγωγούς και αποτελεί την μοναδική Μαστίχα της Χίου.

Η ακριβής σύνθεση της Μαστίχας Χίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Μιά εξαιρετική ποικιλία από θεραπευτικά και αρωματικά συστατικά απαντώνται στη μοναδική αυτή ρητίνη. Πιό συγκεκριμένα στη μοναδική Μαστίχα Χιόυ περιέχονται: Φυσικό πολυμερές, πτητικά και αρωματικά συστατικά που συνθέτουν το αιθέριο έλαιο, το μαστιχέλαιο, τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινικά μόρια και ένας μεγάλος αριθμός από άλλα δραστικά συστατικά, μερικά από τα οποία απαντώνται στη φύση για πρώτη φορά.
Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός 80 και πλέον συστατικών δικαιολογεί τις πολλαπλές χρήσεις της Μαστίχας Χίου, τόσο στον τομέα των τροφίμων, όσο και στον τομέα της υγέιας και προσωπικής περιποίησης, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Μαστίχα χίου αναγνωρίστηυκε από τα αρχαία χρόνια, τόσο για το ιδιαίτερο άρωμα της, όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Εχει καταγραφεί ως η πρώτη φυσική τσίκλα του αρχαίου κόσμου, που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δοντιών και την φρεσκάδα της αναπνοής. Την χρησιμοποιούσαν ακόμη στην κοσμετολογία για καθαρισμό του προσώπου και του σώματος. Συμμετείχε ως δραστικό συστατικό σε μιά σειρά από φαρμακευτικές συνταγές και γιατροσόφια που έχουν κατά καιρούς καταγραφεί στις διεθνείς φαρμοκοποιίες. Εχει επίσης καταγραφεί στην διάρκεια των αιώνων λόγω των ευεργετικών ιδιοτήτων της στην υγεία του ανθρώπου και την συμβολή στην ανακούφιση από διάφορες ασθένειες.

Ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μχ) "πατέρας της φαρμακολογίας", ιατρός και βοτανολόγος από την Κιλικία, διατηρούσε φαρμακείο επί 35 χρόνια και κατάταξε τα φάρμακα σε 5 κατηγορίες. Το έργο του "περί ύλης ιατρικής" δεν είχα ξεπεραστεί μέχρι τον 16ο αιώνα. Ο Διοσκουρίδης εξάιρει τις θεραπευτικές τις θεραπευτικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου αναφέροντας ότι βοηθά στις περιπτώσεις δυσπεψίας, στην αναπαραγωγή του αίματος, στον χρόνιο βήχα, ενώ παράλληλα δρα ως ηρεμιστικό φάρμακο. Διαπιστώνει επίσης, ότι το μάσημα της Μαστίχας εκτός από την στοματική υγιεινή χαρίζει και καθαρή και ευχάριστη αναπνοή. Σε άλλη αναφορά του μάλιστα κάνει λόγο και για το μαστιχέλαιο, το αιθέριο έλαιο της Μαστίχας, το οποίο όπως αναφέρει εφαρμόζονταν ποικιλοτρόπως για παθήσεις της μήτρας, ως ήπιο θερμαντικό, στυπτικό και μαλακτικό μέσο.

Σε γενικές γραμμές, από τόν 1ο έως τον 7ο αι. μχ, η Μαστίχα χρησιμοποιούνταν από τους πρακτικούς γιατρούς και βοτανολόγους κυρίως για τη θεραπεία στομαχικών διαταραχών. Στην αντίληψη των ανθρώπων της εποχής η χρήση της Μαστίχας συντελούσε στην ομαλή λειτουργία του γαστρικού και εντερικού συστήματος. Πιό συγκεκριμένα και μέσα από πηγές προκύπτει ότι η Μαστίχα χρησίμευε για να απαλλαγεί κάποιος από τους οξείς πόνους του στομάχου και για την ανακούφιση από τις δυσπεψίες και στομαχικές διαταραχές (Ορειβάσιος, Αέτιος, Γαληνός, Πηλινός)

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί πρακτικοί ιατροί φαρμακοποιοί και βοτανολόγοι της εποχής αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας την οποία χρησιμοποίησαν για να παράγουν θεραπευτικές συνταγές, σκευάσματα και γιατροσόφια. Η διάδοση της χρήσης της Μαστίχας συνεχίστηκε με επιτυχία και στα χρόνια του Βυζαντιόυ. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα δε, το εμπόριο της μαστίχας στην Ευρώπη γνώρισε μεγάλη άνθιση, κυρίως λόγω των ιατροφαρμακευτικών της εφαρμογών. Σε πολλές Ευρωπαικές Φαρμακοποιίες του 16ου-18ου αι μχ (βιβλία που αναγράφονταν και διασταυρώνονταν πλήθος φαρμακοτεχνικών γνώσεων από φαρμακοποιούς της εποχής) γίνονται εκτενείς αναφορές στην ευεργετική δράση της μαστίχας σε πολλές παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού.

Στη σύγχρονη εποχή, η επιστημονική κοινότητα, έστω και με καθυστέρηση, αλλά με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους, έρχεται να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει τις ευεργετικές δράσεις της Μαστίχας Χίου. Αποδεικνύεται πλέον επιστημονικά, ότι η Μαστίχα Χίου παρουσιάζει ευεργετική δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, συμβάλλει στη στοματική υγιεινή, παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράσει, αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων και την ανάπλαση της επιδερμίδας. Ηδη στις μέρες μας, μιά σειρά από ανακοινώσεις δε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά, επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγεγραμμένες ιδιότητες της Μαστίχας Χίου. Οι ανακοινώσεις αυτές βασίζονται σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών αλλά και κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται από ανεξέρτητους ερευνητές, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και οι οποίες σταδιακά αποκαλύπτουν ότι η Μαστίχα της Χιόυ διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Περιήγηση στα προιόντα που έχουν εκτός από διατροφικό έχουν και φαρμακευτικο/θεραπευτικό ενδιαφέρον και εύκολα μπορείται να βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία ή να παραγγείλετε από εδώ με τον γνωστό τρόπο.

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ (Φυσικός κρύσταλος)
Οπως αναφέρθηκε και πιό πάνω είναι η ρητινώδης αρωματική ουσία που προέρχεται από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδενδρου.
Η χρήση της είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Εχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή και πρακτική θεραπευτική για διάφορες παθήσεις όπως γαστραλγία, δυσπεψία και πεπτικά έλκη. Στη σύγχρονη εποχή η επιστημονική κοινότηα, με ορθό και επιστημονικό τρόπο, έρχεται να τεκμηριώσει τις ευεργετικές ιδιότητες της Μαστίχας Χίου.
Να επισημανθεί εδώ ότι η συστηματική της χρήση, μάσημα, μπορεί να να προκαλέσει σημαντική αναστολή της ανάπτυξης βακτηριδίων στη στοματική κοιλότητα, μειώνοντας παράλληλα τον σχηματισμό μικροβιακών πλακών στα δόντια. Η μάσηση εξάλλου βοηθάει στην εκγύμναση των ούλων, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των δοντιών, ενώ λόγω της ιδιάζουσας γέυσης και σκληρότητάς της, προκαλεί έκκριση σάλοιυ, με αποτέλεσμα την αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.
(είναι 100% φυσικό προιόν)


ΣΚΟΝΗ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ (διατροφικό σκέυασμα)
Διατροφικό σκεύασμα με σκόνη μαστίχας Χιόυ και ινουλίνη, μοναδικός συνδυασμός που συμβάλλει στην καλλη λειτουργία και την υγιεινή του πεπτικού συστήματος.
Η ινουλίνη είναι φυτική ίνα που απομονώνεται από ρίζες ραδικιού και συνεισφέρει αποδεδειγμένα στην ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηριών του εντέρου (bifidus).
Προτείνεται η χρήση του σκευάσματος συμπληρωματικά στην καθημερινή διατροφή, μιά ή δύο φορές την ημέρα, σε δόση 2-3 γρ (κοφτό κουταλάκι του γλυκού) ανακατεμένα με νερό ή αφέψημα, κατά προτίμηση με άδειο στομάχι. Επισημαίνεται ότι το προιόν είναι μερικώς διαλυτό στο νερό.
(κατάλληλο και για διαβητικούς)

ΜΑΣΤΙΧΟΝΕΡΟ (φυσικό υδατικό εκχύλισμα μαστίχας)
Είναι φυσικό νερό που μεταφέρει το αυθεντικό άρωμα και ιδιότητες της Μαστίχας και πολλές από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Αποτελεί 100% φυσικό απόσταγμα και περιέχει μικρή ποσότητα από το αιθέριο έλαιο μαστίχας, ενώ παράλληλα μεταφέρει όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά της που παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες.
Το Μαστιχόνερο, παραλαμβάνεται από τη μαστίχα, μέσω απλής απόσταξης με ατμό, οπότε συναποστάζει με το μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο), και διαχωρίζεται στη συνέχεια από αυτό με την απλή διαδικασία διαχωρισμού φάσεων.
Χρησιμοποιείται πρωί και βράδυ ως ενυδατική και τονωτική λοσιόν προσφέροντας δροσιά και φυσική λάμψη στην επιδερμίδα. Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βαθύ καθαρισμό και αρωματισμό της επιδερμίδας του σώματος. Κοσμητολογικές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα εκχυλίσματα Μαστίχας Χίου μειώνουν την αποιοδόμηση του κολλαγόνου. Επίσης χρησιμοποείτε σαν στοματικό δυάλυμα για την αντιμικροβιακή του δράση, σαν αρωματικό στην μαγειρική και μια ποσότητα μαστιχόνερου κάθε πρώι μας βοηθάει να αντιμετοπίσουμε ήπιες στομαχικές διαταραχές.
Το μαστιχόνερο είναι δερματολογικά ελεγμένο. Σε κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Συγγρού αποδείχτηκε ότι το μαστιχόνερο είναι ασφαλές για την επιδερμίδα, καθώς η επαφή του με το δέρμα υγιών εθελοντών δεν προκάλεσε προβλήματα ερεθισμού.

4 σχόλια:

Αναστασία από Λαμία είπε...

Όλα όσα λέτε πως κάνει καλό η μαστίχα, είναι αποδεδειγμένα ?

mastihashop.volos είπε...

Φυσικά και όλα αυτά είναι αποδεδειγμένα μετά από κλινικές μελέτες σε πολλά Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και το κυριότερο σε πραγματικούς ασθενείς. Βιβλιογραφία και ανακοινώσεις μπορειτε να βρείτε στο επίσημο κατάστημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών στο Βόλο Κ.Καρτάλη 101 τηλ 2421022557.

Ανώνυμος είπε...

I know this isn’t precisely on topic, however i've a website online utilizing the identical program as properly and i am getting troubles with my feedback displaying. is there a setting i'm missing? it’s doable you may assist me out? thanx.

mastihastories είπε...

I think you must change the settings for the comments in the control panel of your blog.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...